Jednostavno ne možete propustiti Ližnjan

Ližnjan se nalazi na samom jugoistoku Istre na udaljenosti od 11 kilometara od grada Pule. Poznat po svojoj dugoj i osebujnoj povijesti, Ližnjan je interesantno malo mjesto koje vrijedi obići ako se ikad nađete u blizini. S pogledom na uvalu Kuje, nalazi se na 45 metara nadmorske visine s prekrasnim pogledom na Jadransko more. Prvi spomen ovog mjesta datira još iz 12. stoljeća pod imenom Lisianum, iako pravo porijeklo vuče od rimskog imena Licianus, nekadašnjeg vlasnika posjeda. Ovo područje je bilo važna lokacija u rimsko doba i sadrži mnoge vrijedne ostatke građevina koje spadaju pod kulturnu baštinu. Tako možete posjetiti poznatu crkvu Gospe od Kuj, koja je nastala u 17. stoljeću kao kapela i ima barokna obilježja. U njoj se nalaze ostaci mozaika Ville Rustica, nad kojom se nalazi stakleni pod. Također ne možete propustiti obilazak neoromaničke crkve Svetog Martina, podignute 1879. godine.

You simply can not miss LižnjanKao dio pomorskog turizma, Ližnjan nudi obilazak olupina brojnih potopljenih brodova koji okružuju uvalu Kuje, pa tako imate priliku vidjeti ostatke potopljenog ratnog broda Cesare Rossarol iz 1918. godine te mnoge druge brodarice koje su na ovom području okončale svoje postojanje.

U obilazak ubrojite i Sveticu, koja se nalazi istočno od Šišana i sadrži ostatke gradina u obliku dvojnih bedema te ostatke fortifikacije baterijske grupe topova iz doba I. svjetskog rata, koja je trebala braniti luku Pula.

Uz sve ove znamenitosti, koje su samo neke od poznatijih, od Ližnjana možete očekivati samo najbolje i najlijepše provedene odmore. Ubrojit ćemo i kilometarske plaže s predivnom okolnom prirodom i šumama, otočić Levan s prekrasnim pješčanim plažama, uvale koje okružuju Ližnjan i bistro more koje čeka da u njega zaronite i otkrijete ljepote podvodnog svijeta.

Priuštite si odmor u Ližnjanu, udahnite duh kulture mještana i njegove nadahnjujuće povijesti i steknite nezaboravno iskustvo puno raznih aktivnosti koje Vam nudi ovo maleno mjesto u velikoj Istri.