Književna udruga Zvona i Nari u Ližnjanu

Istra je puna zanimljivih detalja koje otkrivate u mjestima gdje ih najmanje očekujete. Tako je i s Ližnjanom, mjestom koje broji tek oko dvije tisuće stanovnika. smještenom nedaleko od Medulina i relativno blizu Puli, najvećem gradu Poluotoka,

IstriaU Ližnjanu je 2011. godine pokrenut projekt Zvona i Nari, kada je otvorena knjižnica i književno svratište – rezidencija. Cijelu priču pokrenuo je bračni par spisatelja Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen jer su se željeli umrežiti sa svojim kolegama. Otada do danas, kroz te je prostore prošlo preko stotinu književnika iz raznih zemalja svijeta. U svojih pet godina postojanja bili su domaćini piscima, pjesnicima, prevoditeljima, knjižničarima, urednicima, izdavačima, kao i drugima bliskima knjizi. Svratište je otvoreno cijelu godinu i prima goste u nekoliko odvojenih kuća na imanju. Nažalost, u Hrvatskoj pisci nemaju dovoljno financijskih sredstava koja im nedostaje da se upotpuni važan segment potreban za pisanje. To je mobilnost, a samim time i interakcija s drugim ljudima. Stoga u Ližnjanu primaju i poznate pisce, i one još neafirmirane, i sve koji se na bilo koji način bave knjigom, kao i njihove članove obitelji.

Osim toga, ovo je mjesto interakcije između predstavnika udruge i stanovnika Ližnjana, a zahvaljujući ovoj inicijativi, Ližnjan ima svoju knjižnicu koja je javnosti otvorena srijedom između 17 i 19 sati. Knjižnici ti isti stanovnici donose pisane materijale i fotografije koje svjedoče o prošlosti Ližnjana i šire, pa knjižnica ima dodatni arhivski element. Iako je fond knjižnice nastao temeljem donacija, njegova veličina već je velika. Po temama je taj fond raspoređen unutar četiri kuće i jedne dvorane.

Cilj udruge Zvona i Nari je naglasiti društvenu značajku knjige kao medija, jer je književnost kao prvo oblik komunikacije. Činjenica da su prostori udruge i knjižnica smješteni u malome mjestu Ližnjanu, pomaže obogaćivanju te zajednice, kao što se inače iz kreativnosti i konstruktivnog razmišljanja razvija samo ono pozitivno. Zanimljivost knjižnice je da privlači umjetnike i znanstvnike iz raznih područja djelovanja, lokalne i međunarodne književnike, studente i druge ljubitelje pisane riječi, što na jednoj umjetničkoj karti Istre, Ližnjan stavlja na zavidnu poziciju.