Mjesta za posjetiti u Ližnjanu

U Ližnjanu obitava pregršt znamenitosti i mjesta od povjesnog značaja koja su svakako vrijedna posjetiti. Ovaj maleni dio Istre je bogat arheološkim nalazištima, ostacima građevina iz brončanog i željeznog doba i rimskih gradina.

Neka od lokacija koje su od neprocjenjive kulturne vrijednosti su:

  • Luka Kuje

Spominjani krajem 12. stoljeća, uvala i luka Kuje sadrži ostatke ladanjske vile koja datira iz rimskog doba. Time je luka Kuje obilježena kao jedini registrirani arheološki lokalitet. Rt Uljeva koji zatvara uvalu Kuje s južne strane, u svom podvodnom svijetu krije ruševine dvaju brodova koji sežu od 1. do 4. stoljeća n.e. Ostaci keramike, amfora, tanjura i pladnjeva koji su rasuti na podmorskom dnu pravo su bogatstvo za arheologe i one koji se zanimaju za ovakva nalazišta. Također, posjetite Crkvicu Majke Božje od Kuj, sa prozirnim staklenim podom čija povijesna bit seže u antička doba.

  • Nezakcij

HistriNajstariji grad u Istri plemenskog saveza Histra i ujedno jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta. Ostaci gradine datiraju iz pravopovijesnog, antičkog i kasnoantičkog doba. 800 metara istraženih bedema otkrivaju djelić ovog prapovijesnog grada, zajedno s ostacima rimskih privatnih građevina, termi i grobnica.

  • Svetica (Monte Madonna)

Ova vojna baza izgrađena je ispod istoimenog brda istočno od Šišana. Početkom I. svjetskog rata, po nalogu carske direkcije, počinje izgradnja i fortifikacija brda topovima. Nakon odlaska Austro-Ugarske s ovih prostora, ovim utvrđenjem su se koristile i talijanska, njemačka, jugoslavenska i hrvatska vojska.

  • Muntić

Naselje u općini Ližnjan koje je također prepuno povijesnih artefakata i ostataka iz prapovijesti. Krajem 16. stoljeća spominje se župna crkva sv. Jeronima s preslicom na pročelju, čije zvono datira iz 1396. godine i koje je kovano u Veneciji. Unutrašnjost crkve krasi gotički svod s lukovima, kip Majke Božje i slika Majka Božja sa svecima iz 1827. godine.

Poželite li obogatiti svoje znanje povijesnim znamenitostima, ostacima gradina i utvrđenja starih stotinama godina, Ližnjan je prava lokacija za posjetiti. Svaki kutak je vrijedan spomena, jer cijelu okolicu krase vrijedne povijesne i antičke tvorevine koje oduzimaju dah i uvode nas u svijet i život kakvim su živjeli stanovnici starog doba.